دستهای دعا، دلهای پرکار و تلاش مردمی؛ برکت کوه با نگاه رضوی
نقش دعای امام رضا (ع) در شکوفایی معادن سنگ؛ الگویی برای سرمایهگذاری های مولد
در مسیر حرکت به سوی مرو، وقتی کاروان حضرت علیبنموسیالرضا (علیهالسلام) به حوالی سناباد و منطقهای نزدیک توقان رسید، کوهی دیدند که مردم از سنگ آن دیگ و ظروف سنگی میتراشیدند. حضرت بر دامنهی آن کوه نشستند و با نگاهی پربرکت، چنین دعا کردند:
«اللهم انفع به و بارک فیما یجعل فیه و فیما ینحت منه»
«خدایا، از این کوه بهرهمند ساز، و به آنچه در آن نهاده میشود و از آن تراشیده میشود، برکت ده!»
سپس به سنگتراشان فرمودند: چند دیگ از این سنگها برای ایشان بسازند. دیگها آماده شد و حضرت فرمودند:
«غذای مرا با همین دیگها تهیه کنید.»
از همان روز، مردم با برکت نگاه و دعای امام، به ساخت بیشتر ظروف سنگی روی آوردند و آن کوه به نماد برکت و تولید تبدیل شد. سنگی که شاید تا دیروز ساده به نظر میرسید، به دست هنرمندان سنگتراش، محصولی سودآور شد و رونق منطقه را در پی داشت.
1-عیون اخبار الرضا، ج 2: 133، 136-137.
2-محمدی اشتهاردی، نگاهی بر زندگی امام رضا (ع): 93-94.
ایران یکی از ده کشور اول جهان در حوزهی ذخایر سنگهای تزئینی و ساختمانی است. ایران دارای بیش از 6 هزار معدن سنگ است. این معادن شامل انواع مختلف سنگهای گرانیت، تراورتن، مرمر، مرمریت و سنگهای چینی کریستال میشوند که در پروژههای ساختمانی، دکوراسیون داخلی و نمای خارجی ساختمانها به کار میروند. به طور کلی، ظرفیت تولید سنگهای ساختمانی ایران در حدود 20 میلیون مترمربع در سال است و با توجه به تنوع و کیفیت بالا، این ظرفیت میتواند در صورت بهینهسازی فرآوری و صادرات، به میزان قابل توجهی افزایش یابد. این معادن توانایی تولید سنگهای با کیفیت بالا را دارند که میتوانند در بازارهای بینالمللی جایگاه ویژهای پیدا کنند. معادن سنگ، در مجموع برای بیش از ۱۰۰ هزار نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاد کردهاند. در صنایع پاییندستی مانند برش، فرآوری، صادرات و بستهبندی نیز هزاران نفر فعالاند.
شعار امسال، «سرمایهگذاری برای تولید» است و چه زیباتر که این سرمایهگذاری، با نگاهی به تاریخ و فرهنگ خودی همراه شود؛ جایی که یک دعای رضوی، بذر تولید و برکت را در دل کوهی ساده کاشت. درسی که از آن روز میتوان گرفت این است که: تولید از دل خاک، هنر میخواهد، نگاه میخواهد و برکت. ما نیز امروز میتوانیم با تکیه بر منابع بومی، هنر مردمی و حمایت ملی، رونق اقتصادی را نه فقط با ابزار، بلکه با ایمان و انگیزه از دل فرهنگ رضوی آغاز کنیم.
فرصتها:
صادرات سنگ فرآوریشده به کشورهای عربستان، عراق، چین، کشورهای حاشیه خلیج فارس، اروپا و آسیای میانه
توسعه فناوریهای نوین فرآوری سنگ
پتانسیل بالا برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی